Waarom is suiker verslavend
Spread the love

Waarom is suiker verslavend? Vraag je je dat ook regelmatig af? Suiker is één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en allerlei (schimmel) infecties. Toch houden we allemaal van de zoete smaak van suiker, velen zijn zelfs suiker verslaafd.

Wat zijn de oorzaken van zo’n suikerverslaving en hoe kicken we ervan af?

Er zijn weinig of geen voedingsmiddelen zonder suiker. Je vindt het vooral in snoep, koekjes en gebak en zeker ook in frisdranken. Suiker is in kleinere hoeveelheden zelfs aanwezig in vlees en in vis. Iedereen van ons weet dat suiker ongezond is, maar toch houden we ervan, hoe zoeter hoe beter.

Een suikerverslaving bestaat écht

Het is zelfs zo erg dat het vergelijkbaar is met een drugsverslaving. Wie van zijn suikerverslaving definitief af wil, krijgt zelfs afkickverschijnselen te kampen. Die zijn afkickverschijnselen zijn zelfs vergelijkbaar met die van drugs.

Waarom is suiker verslavend: het maakt ons gelukkiger 

Suiker is verslavend omdat het eten van het witte goedje ons gelukkiger maakt en ons een voldaan gevoel geeft. Daar zorgen dopamine of het gelukshormoon voor. Suiker stimuleert namelijk de aanmaak van dit hormoon.

Hoe meer je van dit hormoon aanmaakt hoe gelukkiger we ons voelen.

En terwijl we ons met het eten van suiker en zoetigheden gelukkiger voelen, zorgt het voor overgewicht.

Suiker verslavend en ongezond, vooral verborgen suikers

Toegevoegde en verborgen suikers zijn het gevaarlijkst. Zowel voor je lever en je pancreas of alvleesklier, maar ook voor je hormonen. En dat allemaal samen maakt suiker verslavend.

Waarom is suiker verslavend: Afkicken van je suikerverslaving

De enige manier om van je suikerverslaving af te raken is de consumptie ervan zoveel mogelijk beperken. Naast snoep, koekjes, en gebak zijn deze toegevoegde suikers ook aanwezig in alle geraffineerde granen en graanproducten zoals in alle witte soorten brood, in ontbijtproducten, in witte deegwaren en in en rijst.

 De vele nadelen van toegevoegde suikers

Naast overgewicht en teveel suiker zorgt het witte goedje voor nog veel meer gezondheidsnadelen. Suiker:

  • Vergroot je hongergevoel
  • Het zorgt voor een hoge bloeddruk
  • Vermindert je energie
  • Het zorgt voor vermoeidheid en chronische vermoeidheid
  • Veroorzaakt tandbederf en een slechte mondhygiëne

De Glycemische Index van suiker

Deze geeft de invloed aan van suiker en zetmeel op je bloedsuikerspiegel. Te veel suikers zorgen voor onstabiele bloedsuikerspiegel met hoge pieken en even diepe dalen.  Dat is een belangrijke oorzaak van diabetes.

De GI van voedingsproducten maakt onderscheid tussen goede en slechte suikers, vooral de toegevoegde suikers.

De glycemische lading van voeding 

Het is niet de glycemische index maar de glycemische lading van onze dagelijkse voeding die je helpt om van je suikerverslaving af te raken. Deze lading geeft het verband aan tussen de hoeveelheid en de snelheid waarmee suiker wordt opgenomen. Het geeft je een duidelijk beeld van de samenstelling van je voeding en zijn effect op je gezondheid. 

Conclusie suiker verslavend: je wilt toch ook van je suikerverslaving af?

Ben je suikerverslaafd en wil je er écht vanaf. Dat doe je dus alleen in een gezond eet- en leefpatroon met:

  • Veel verse groenten, onbewerkte noten, zaden en pitten
  • Volkorengranen en volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
  • Vette vis: eet wekelijks minstens een keer vette vis
  • Verse kruiden: om je gerechten op smaak te brengen
  • Peulvruchten: barsten van de voedingsvezels en hoogwaardige eiwitten en vooral erwtjes, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, linzen en kikkererwten
  • Een stuk fruit wanneer je je drank naar suiker en zoet niet kunt bedwingen
  • Neem regelmatig ontspanning
  • Slaap voldoende
  • Beweeg dagelijks minstens een half uurtje in de buitenlucht, ook bij slecht weer en in de winter
  • Drink voldoende water, minstens twee liter per dag
  • Breng al je gerechten op smaak met verse kruiden.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.