Glycemische index
Spread the love

Onze glycemische index (GI) geeft er een idee van hoe hoog je bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van van een of ander voedingsmiddel.


Aan de hand daarvan krijg je een idee van hoe snel of hoe traag de opgenomen koolhydraten verteren en als glucose in je bloed terecht komen. 

Eet je veel geraffineerde witte suikers en zetmeelhoudende producten zoals witte deegwaren en rijst, dan piekt je bloedsuikerspiegel razendsnel, om kort nadien even snel weer te dalen.

Welke invloed heeft onze glycemische index en een onstabiele bloedsuikerspiegel op je gezondheid en lichaamsgewicht?

Zij die last hebben van overgewicht of diabetes hebben ongetwijfeld al van een glycemische (GI) index van een voedingsproduct gehoord. Om je gezondheid niet in gevaar te brengen, kun je je GI en bloedsuikerspiegel maar best zo laag mogelijk houden. Het ene voedingsmiddel doet beiden sneller stijgen dan het andere.

Je bloedsuikerspiegel wordt in belangrijke mate bepaald door de hoeveelheid geraffineerde witte suiker die je dagelijks naar binnen krijgt. Hoe hoger de glycemische index van wat je eet, hoe sterker je bloedsuikerspiegel de hoogte ingaat.

Hoe hoger je glycemische index en bloedsuikerspiegel hoe meer insuline je aanmaakt

Bij iedere stijging van je bloedsuikerspiegel maakt je pancreas of alvleesklier meer insuline aan. Dit hormoon regelt je vetopslag en je vetverbranding. Hoe hoger je concentratie aan insuline hoe minder opgeslagen lichaamsvet je verbrandt en hoe moeilijker je gewicht verliest. Blijft deze toestand aanslepen, dan wordt afvallen zelfs onmogelijk.

Een hoge en een lage glycemische index

Men spreekt van een hoge GI vanaf een waarde van 50. Alles wat lager scoort is een lage glycemische index. Geraffineerde witte suiker, en producten rijk aan zetmeel hebben een hoge glycemische index.

  • Voeding met een hoge index zijn vooral: honing, dadels, pastinaak, gekookte wortelen, bruine rijst, aardappelen, meloen, ananas, rijstmelk en nog veel meer.
  • Voedingsmiddelen met een lage index: appelen, peren, pruimen, zuivelproducten, peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten),  volkorenproducten, pitten en zaden

Een glycemische index van een product zegt weinig over de gezondheid ervan

Een glycemische index zegt weinig of niets over de gezondheid van een product, ook al denken velen van wel. Er zijn zeker zovele producten met een lage GI die minstens even ongezond zijn dan zij met een hoge GI.

Een glycemische index geeft alleen aan in welke mate het betrokken voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Hoe constanter je bloedsuikerspiegel, hoe beter.

Naast suikerrijke voeding zorgen ook:

  • Angst en stress
  • Koorts
  • Sommige aandoeningen
  • Bepaalde geneesmiddelen zoals cortisone
  • Een gebrek aan lichaamsbeweging

voor een hoge bloedsuikerspiegel

Een te hoge suikerspiegel veroorzaakt op zijn beurt:

  • Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
  • Slaperigheid
  • Meer trek in zoetigheden
  • Vermageren zonder reden
  • Oncontroleerbare (vr)eetbuien
  • Dikwijls plassen

Eet gezond, evenwichtig en gevarieerd

Je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden doe je door zo gezond, evenwichtig en gevarieerd te eten met de juiste voedselcombinaties. Kies voor een gezond eetpatroon. Dat bestaat uit voeding rijk aan hoogwaardige eiwitten, maar ook met voldoende gezonde en onverzadigde vetten en trage koolhydraten.

Zo heb je nooit last van een gebrek aan gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels.

Sterke antioxidanten beschermen je tegen de vrije radicalen die  je lichaam binnendringen, je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces versnellen. Dat is het eerst merkbaar aan je huid met weinig kleur en veel rimpels.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.