Recepten zonder toegevoegde suiker
Spread the love

Recepten zonder toegevoegde suiker zijn makkelijker te vinden dan je denkt. Ze helpen je tegelijk makkelijker suikervrij te eten en te blijven genieten van wat je eet.


Suikervrij eten kan dus ook op een op een leuke en makkelijke manier. Suikervrij eten is in de eerste plaats gezond eten zonder al teveel calorieën die je toch niet verbrandt. Die worden dan weer opgeslagen waardoor je nog meer aankomt in plaats van afvalt.

Toegevoegde suikers

En het gaat daarbij in de eerste plaats over toegevoegde suikers. Die worden aan zoveel mogelijk voedingsmiddelen toegevoegd. Niet alleen om hun smaak zoveel mogelijk te verbeteren, maar ook om hun houdbaarheidsperiode zoveel mogelijk te verlengen. Daar bovenop is puur suiker spotgoedkoop. De voedingssector zwaait dan ook wat graag met ‘de suikerpot’. 

Kortom, geniet van onze recepten zonder toegevoegde suikers. Zo blijf je genieten van wat je eet en zal je je veel beter voelen. 

We eten teveel ongezonde voeding met teveel ongezonde verzadigde vetten, transvetten, suikers. Zo krijgen we teveel calorieën en te weinig gezonde voedingsstoffen naar binnen.

Het aantal calorieën dat we nodig hebben om goed te kunnen functioneren ligt vast.

Recepten zonder toegevoegde suikerZo hebben mannen meer calorieën nodig dan vrouwen. Bij gemiddelde inspanningen schommelt het aantal calorieën voor mannen tussen de 2100 en 2500 per dag. Voor vrouwen ligt de limiet tussen de 1800 en 2000 calorieën per dag.

Onze recepten zonder toegevoegde suiker helpen je gezonder te eten. Ze bevatten alle gezonde voedingsstoffen die je nodig hebt om je gezondheid in stand te houden. Dat zijn vooral:

  1. Vitaminen
  2. Mineralen
  3. Sterke antioxidanten
  4. Veel hoogwaardige eiwitten
  5. Voldoende gezonde onverzadigde vetten en vetzuren
  6. Voldoende trage koolhydraten
  7. En veel voedingsvezels

Recepten zonder toegevoegde suiker: Wat verstaat men onder suikervrij eten?

Recepten zonder toegevoegde suikerVolledig suikervrij eten is zo goed als onmogelijk. Recepten zonder toegevoegde suiker zijn wel mogelijk. Suiker is zo goed als in alle voedingsmiddelen aanwezig. Zelfs groenten en fruit bevat een hoeveelheid (natuurlijke) suikers.

Suikervrij eten met recepten zonder toegevoegde suiker en allerlei toevoegingen.

Een dagelijkse hoeveelheid suiker van 25 gram is aanvaardbaar.Dit haal je al je uit natuurlijke voeding zoals groenten en fruit, noten, zaden en pitten.

De fruitsoorten met de grootste en kleinste hoeveelheid fruit per 100 gram:

  • Dadels: 29 gram suiker
  • Kaki: 19 gram suiker
  • Banaan: 18 gram suiker
  • Vijgen: 13 gram suiker (gedroogde vijgen 54 gram)
  • Appelen: tussen de 11 en 20 gram suiker, afhankelijk van de soort appelen
  • Witte druiven: 15 gram suiker
  • Kiwi: 7,5 gram suiker
  • Aardbeien: 6 gram suiker
  • Limoen: 2 gram suiker
  • Kokosnoot: 1 gram suiker

Recepten zonder toegevoegde suikerDat is dan ook de reden waarom wordt aangeraden nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag te eten.

In een suikervrij eetpatroon  met deze recepten zonder toegevoegde suiker krijg je dus nog altijd voldoende suiker naar binnen. Suikers zijn een belangrijke bron van onmisbare energie.

Suikervrij eten met recepten zonder toegevoegde suiker is eten met zo weinig mogelijk ingrediënten

In een gezond en suikervrij eetpatroon met recepten zonder toegevoegde suiker eet je natuurlijk of voeding met zo weinig mogelijk en liefst geen ingrediënten.Hoe natuurlijker het product dat je eet hoe minder ingrediënten het aan boord heeft. Lees dus altijd goed de etiketten op voedingsproducten. Het ingrediënt dat bovenaan het etiket staat is met de grootste hoeveelheid aanwezig in dat product. Als suiker op het etiket van een voedingsproduct staat gaat het altijd om geraffineerde suiker. Natuurlijke suikers worden nooit op het etiket geplaatst.

Recepten zonder toegevoegde suiker

Onze recepten zonder suiker bevatten zijn samengesteld uit verse en natuurlijke producten en zijn snel klaar. Ze zijn wel rijk aan hoogwaardige eiwitten en voldoende gezonde vetten en koolhydraten.

Recepten zonder toegevoegde suiker: Ontbijt met bessen, haver en magere natuuryoghurt

Recepten zonder toegevoegde suiker

Ingrediënten voor 4 persoon:

500 gram Griekse natuuryoghurt zonder toevoegingen, 100 gram bij voorkeur verse of diepvries bessen, 12 eetlepels havermout, 3 el havermout, 4 eetlepels kokosrasp en 1 koffielepel stevia of sukrinpoeder

Bereiding:

  • Meng de havermout met de kokosrasp.
  • Snijd de aardbeien in kleine plakjes.
  • Meng de yoghurt en de havermout en verdeel er de aardbeien over.
  • Breng eventueel op smaak met een met stevia of sukrin.

Recepten zonder toegevoegde suiker: Tussendoortje met havermout met kokoswater en ananas

Ingrediënten voor 1 persoon:

160 gram havermout, 500 milliliter kokoswater zonder toegevoegde suiker en 150 gram verse ananas in blokjes

Bereiding:

  • Meng de havermout met het kokoswater en zet dit een nachtje in je koelkast.
  • Snij de ananas in blokjes en meng ze door de havermout.
  • Breng eventueel op smaak met extra kokosrasp.

Recepten zonder toegevoegde suiker: Salade met kokos, quinoa en kool (lunch of middagmaal) 

Recepten zonder toegevoegde suikerIngrediënten voor 4 personen:

60 gram quinoa, 150 milliliter water, 100 gram fijn geraspte rode kool, 100 gram fijn geraspte witte kool, 100 gram fijn geraspte boerenkool, 4 in fijne reepjes gesneden wortelen, 1 rode paprika, 30 milliliter vers geperst citroensap, 1 koffielepel olijfolie, 70 gram kokosrasp en een snuifje zeezout

Ingrediënten voor de dressing: 100 milliliter tahin, 50 milliliter zelf geperst limoensap, 1 eetlepel el olijfolie, 1 eetlepel stevia of sukrinpoeder, 130 milliliter water, 20 gram verse muntblaadjes en een snuifje zeezout

Bereiding:

  • Spoel de quinoa onder stromend water.
  • Meng het met het water en een snuifje zeezout.
  • Breng het aan de kook en draai het vuur dan laag.
  • Kook de quinoa gaar (gedurende zo’n twintig minuten), tot het water geabsorbeerd is en roer grondig.
  • Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten met een blender of staafmixer te mengen tot je een glad mengsel bekomt.
  • Snij de kool, de wortel en de paprika in fijne reepjes.
  • Meng de groenten met het citroensap, de olijfolie en een snuifje zeezout.
  • Masseer de groenten en laat ze gedurende acht minuten marineren.
  • Bak gedurende enkele minuten de kokosrasp goudbruin op een zacht vuurtje.
  • Meng de kokos, de quinoa en de groenten.
  • Serveer de salade met de dressing apart.

Recepten zonder toegevoegde suiker: Gezond tussendoortje met zalmsalade

Recepten zonder toegevoegde suikerIngrediënten voor 4 persoon:

300 gram gerookte zalm, 100 gram veldsla of een slasoort naar keuze, 1 handvol veldsla, 8 bio- eieren, 120 gram quinoa, 100 gram cherrytomaten, een scheutje lijfolie, vers geperst citroensap, zwarte peper en zeezout

Bereiding:

  • Kook de quinoa. 
  • Kook de eieren en snijd ze in kleine plakjes.
  • Snijd de cherrytomaten doormidden.
  • Snijd de zalm in fijne reepjes.
  • Meng de eieren met de cherrytomaten, de zalmreepjes en de veldsla.
  • Breng op smaak met een scheutje olijfolie, het vers geperst citroensap, zwarte peper en een snuifje zeezout.

Recepten zonder toegevoegde suiker: Groenteschotel met kikkererwten (diner of avondmaal)

Ingrediënten voor 4 personen: 1 in roosjes gesneden bloemkool,  1 in blokjes gesneden kleine pompoen, 6 tomaten, 500 gram kikkererwten, 2 ajuinen, sesamolie, peper en zeezout

Bereiding:

  • Snij de pompoen in 2 delen, doe ze in een schotel en plaats ze gedurende 30 minuten in je voorverwarmde oven 200 graden.
  • Kook de bloemkool beetgaar gedurende zes minuten.
  • Snij de tomaten in kleine blokjes en de ajuinen in fijne stukjes.
  • Bak de ajuin in een scheutje olijfolie.
  • Voeg de tomatenblokjes en de bloemkool roosjes toe en laat ze zachtjes mee garen.
  • Giet de kikkererwten af en laat even mee opwarmen.
  • Snij de pompoen in blokjes en voeg toe.
  • Breng alles op de gewenste smaak met peper, een snuifje zeezout en sesamolie.

Recepten zonder toegevoegde suiker: Zelf gemaakte smoothie met banaan en amandel (dessert)

Ingrediënten voor 4 personen:

4 bananen, 175 gram amandelen, 10 deciliters karnemelk of rijstmelk, 1 koffielepel kaneelpoeder en 2 eetlepels, ijsblokjes, stevia of sukrin

Bereiding:

  • Hak de amandelen fijn in de blender
  • Pel de bananen en snijd ze in plakjes en doe ze met de ijsblokjes in je blender. 
  • Doe er karnemelk bij.
  • Afwerken met een snuifje kaneelpoeder.

Suikervrij eten met recepten zonder toegevoegde suiker gaat makkelijker met de vele wetenschappelijke voedingstips en recepten van voedingsconsulente Ria Kamele.

De posiSuikervrij dieettieve effecten van suikerarm eten zul je vlug aan je buikomtrek en aan je lichaamsgewicht merken!

Suikervrij eten = grootste winst + blijvend resultaat

In amper 20 dagen definitief verlost raken van je suikerverslaving dat wil jij toch ook? In deze korte periode raak je ook gemiddeld tot 5 kilo en één kledingmaat kwijt. 

Hoe dat kan zonder honger te moeten lijden of calorieën tellen lees je HIER.

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.