Stoppen met suiker eten
Spread the love

Stoppen met suiker eten willen meer en meer landgenoten. We beseffen eindelijk dat we veel te veel suiker eten en dat het zo niet langer kan. We moeten hierbij wél het onderscheid maken tussen twee soorten suikers. Grote boosdoeners zijn toegevoegde en geraffineerde witte suikers. Ze brengen onze gezondheid niets bij en kunnen we dus best missen en uit ons dagelijks voedingspatroon schrappen. Daar tegenover staan natuurlijke suikers. Deze komen van nature in onze voedingsmiddelen voor. Vooral in verse groenten en fruit. Het zijn ook suikers, maar deze hebben we nodig als belangrijke bron van energie.

Maar hoe pakken we stoppen met suiker eten dan het best aan?

Wil je stoppen met suiker maar lukt het je maar niet? Stoppen met suiker eten vraagt tijd en inspanningen maar met de nodige motivatie lukt het je zeker. Bedenk hierbij dat stoppen met suiker eten niet wilt zeggen dat je helemaal geen suiker meer mag eten. Er bestaan grote verschillen tussen de soorten suikers.

Snelle suikers

Snelle suikers heb je zeker niet nodig om gezonder te leven en makkelijker af te vallen. Ze zijn zelf de belangrijkste oorzaak van overgewicht en daaraan verbonden en veel voorkomende aandoeningen. Snelle suikers worden niet voor niets ‘lege calorieën of lege voeding’ genoemd. Ze bevatten geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en voedingsvezels. Dit soort suiker is snel verteerd en vraagt weinig of geen energie. We raken er dan ook niet door verzadigd. Dat wil ook zeggen dat je constant met honger rondloopt en je dag en nacht kun eten.

Snelle suikers zorgen ook voor een onstabiele bloedsuikerspiegel waardoor er meer insuline wordt aangemaakt. Dit hormoon regelt je vetopslag en vetverbranding. Hoe hoger je insulinegehalte, hoe meer vet je zult opslagen.

Trage suikers

Trage suikers zijn een ander verhaal. Die verteren niet of nauwelijks, vragen veel energie (calorieën) en verlengen je verzadigingsgevoel. Je honger blijft langer achterwege waardoor je automatisch minder eet en sneller afvalt. Deze langzame of trage suikers zijn een belangrijke bron van energie. Ze zijn dus onmisbaar.

Aanmaak van dopamine 

Daarnaast zorgen deze trage suikers ook voor de aanmaak van dopamine of het gelukshormoon. Dat zorgt ervoor dat we na het eten van suiker en zoet ons ze goed voelen.

Suikerverslaafd

Hoe meer suiker je eet, hoe meer je er wilt van eten. Zo raak je uiteindelijk verslaafd aan suiker. Zoals uit recente onderzoeken blijkt, is het witte goedje zes keer zo verslavend is dan heroïne.

Stoppen met suiker eten: alle koolhydraten zijn suiker

Naast het eten van suiker zorgen ook alle voedingsmiddelen die suiker bevatten voor een onstabiele bloedsuikerspiegel met pieken en dagen. In principe zijn alle koolhydraten suikers, ook de langzame. Gelukkig bestaan er grote verschillen op het vlak van onze gezondheid tussen enkelvoudige en complexe koolhydraten.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten vinden we vooral terug in granen en worden veel langzamer vrijgegeven. Zo blijft je bloedsuiker veel stabieler, waardoor er minder insuline wordt aangemaakt. Maar wees gerust. Fruit blijft gezond. Onbeperkt fruit eten zoals dat met groenten het geval is, is echter geen goed idee. Dat werkt je suikerverslaving nog in de hand. Te veel fructose zal ook je natuurlijk verouderingsproces versnellen met een vale en kleurloze huid als uiteindelijk resultaat.

Stoppen met suiker eten door je drang naar zoet weg te nemen

Als je deze aanbevelingen volgt, zal je drang naar zoet verdwijnen en kun je makkelijker stoppen met suiker eten:

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel:

Stop daarom met het eten van zoete en ongezonde tussendoortjes. Vervang snoep, koekjes of gebak en chips door gezonde tussendoortjes met veel eiwitten en gezonde vetten zoals onbewerkte noten, zaden en pitten. Onbewerkt betekent ongezouten, niet geroosterd en ongebrand.

Stoppen met suiker eten: Ontbijt koolhydraatarm en eiwitrijk

Met een ontbijt rijk aan snelle koolhydraten en suikers start je de dag al onmiddellijk met een hoge bloedsuikerspiegel. Gezond ontbijten doe je met veel hoogwaardige eiwitten, voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten. Je ontbijt zou er bijvoorbeeld zo kunnen uitzien:

  • Twee sneetjes volkorenbrood
  • Een omelet met verse groenten en kruiden
  • Mager broodbeleg en vooral kip- en kalkoenfilet
  • Magere natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr
  • Zelf gemaakte ontbijtgranen
  • Een zelf gemaakte smoothie
  • Water, koffie of thee zonder melk en suiker (ook geen zoetstoffen)

Blijf voldoende gezonde vetten eten: stoppen met suiker eten betekent niet dat je ook volledig moet stoppen met vetten eten.

Gezonde onverzadigde vetten zijn een belangrijke bron van energie. Ze zijn dus onmisbaar. Daarnaast zorgden deze gezonde vetten voor een maximaal verzadigd gevoel. Zo zul je niet alleen minder eten, maar zal ook je trek in zoet verdwijnen. Gezonde vetten vind je vooral in:

  • Onbewerkte noten: die zijn ongezouten, ongebrand en niet geroosterd
  • Onbewerkte zaden en pitten
  • Olie van plantaardige oorsprong zoals olijfolie
  • Avocado
  • Vette vis: en vooral wilde zalm, paling, tonijn, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprotjes, haring en ansjovis
  • Drink voldoende water: en minstens 2,5 liter per dag. Goede alternatieven zijn kruidenthee of een zelf gemaakte smoothie
  • Kies voor gezonde tussendoortjes: zoals een zelf gemaakte groentesalade, een stuk fruit, zelf gemaakte soep of een zelf gemaakte smoothie, een stuk fruit, een portie magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr, een handjevol of twintig gram onbewerkte noten, zaden- en/of pitten

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.