Seitan
Spread the love

Seitan is samen met quorn en tofu één van de gezonde vleesvervangers en dus erg populair bij vegetariërs. Eet jij suikervrij? Dikke duim, dat zal je ongetwijfeld aan je gezondheid en je conditie merken. Seitan past ook in een suikervrij dieet. Seitan biedt je ook voldoende variatie in je gezond eetpatroon.


Proef alvast van deze seitan op Chinese wijze

Zoals eerder reeds gezegd, is het een plantaardige en in de eerste plaats een erg gezonde vleesvervanger, niet alleen voor vegetariërs. Diëtisten en voedingscoaches raden immers niet voor niets twee vleesvrije dagen per week aan om je gezondheid op peil te houden en je overgewicht weg te werken.

Seitan kwam, je raadt het wellicht al, vanuit Japan naar ons overgewaaid. Het bestaat uitsluitend uit tarwemeel en water.Tijdens het productieproces wordt het tarwemeel voortdurend gespoeld, waardoor enkel eiwit over blijft waardoor het suiker- en glutenvrij is.

Gezonde voedingsstoffen in seitan

Deze vleesvervanger is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en in mindere mate ook voedingsvezels, en is niet alleen glutenvrij maar bevat ook geen vetten, suikers en cholesterol.
  • Vitaminen: deze plantaardige vleesvervanger is een belangrijke bron bron van vooral vitamine A, B1, B2, B6, B11 en B12 en aan vitamine C en D
  • Mineralen: naast deze vitaminen levert deze gezonde vleesvervanger ook alle belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink
  • Eiwitten: dit gezonde product barst van de eiwitten, gemiddeld zo’n 25 procent. De structuur  is vergelijkbaar met die van vlees. Het heeft een eerder neutrale smaak die afhangt van zijn marinade. Je kan seitan dus steeds aan je favoriete smaak aanpassen. Je vind deze vleesvervanger beslist in iedere natuurwinkel en bio- shop, maar het best is seitan zelf maken.

Recept seitan op z’n Chinees

Ingrediënten voor zo’n 500 gram seitan: 140 gram glutenpoeder (verkrijgbaar in natuurwinkels en bio- shops), 2 liter water, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 3 cm gember, 1 theelepel witte peper, 5 eetlepels sojasaus, en tweemaal  steranijs

Bereiding:

  • Meng het glutenpoeder en anderhalve liter water gedurende twee minuten in je keukenmachine
  • Laat dit mengsel gedurende zo’n twintig minuten rusten
  • Maak ondertussen de bouillon met 200 milliliter water en de overige ingrediënten
  • Breng op een zacht vuurtje aan de kook
  • Verdeel de zachte deeg in twee gelijke delen, leg deze in de kokende bouillon en laat een uur zachtjes pruttelen
  • Keer alles halverwege de kooktijd om en laat afkoelen in de bouillon

Door Redaktie

Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.