Suikerverslaving – Wat zijn de oorzaken en hoe raak je er van af?

suikerverslaafd

Ontwenningsverschijnselen

SuikerverslavingWe eten zoveel suiker dat velen niet meer zonder kunnen. Een suikerverslaving is een echt probleem. Je herkent zo’n verslaving als je merkt dat je niet meer zonder suiker kan. Een tijdje zonder zoet zorgt voor echte ontwenningsverschijnselen. Bij het afkicken van je suikerverslaving horen heel wat klachten. Die kunnen sterk verschillen en manifesteren zich vaak binnen de 24 uur na de start van je afkickprogramma en kunnen tot tien dagen aanhouden. De ergste klachten verminderen spontaan na drie dagen, maar slapeloosheid en plotse stemmingswisselingen duren vaak enkele weken voor je er van verlost bent. De belangrijkste ontwenningsverschijnselen bij eensuikerverslaving zijn vooral:

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Overmatig transpireren
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Rusteloosheid
 • Plotse stemmingswisselingen zoals boosheid, angst en verdriet
 • Constipatie of verstopping en diarree
 • Onbedwingbare honger als gevolg van een behoefte aan suiker
 • Stijve spieren en spierkrampen, vooral in je onderbene
 • Slechte ruikende adem en een beslagen tong.
 • Tintelende huid


Suikerverslaving: de oorzaken

Hoe meer suiker we eten hoe meer dopamine onze hersenen aanmaken.  Deze stof noemt men niet voor niets het gelukshormoon. Dopamine is er oorzaak van dat we ons na het eten van suiker en zoet ons gelukkig en beter in ons vel voelen.  De situatie is goed vergelijkbaar met een drugverslaving. Bij het eten van vooral geraffineerde suiker geven onze hersenen al vlug het signaal om zoveel suiker te eten als we kunnen. En nog een doorslaggevend argument: we kregen de zoete smaak letterlijk met de moedermelk naar binnen. Suiker wordt nog altijd als beloning of als troost aanzien. Het is niet toevallig dat wanneer we ons ongelukkig, eenzaam of verdrietig voelen we veel sneller naar suiker of zoete tussendoortjes grijpen.

Suikerverslaving: Verschillende soorten suikers

SuikerverslavingEr zijn meerdere soorten suikers, allemaal koolhydraten. Dit zijn lange of kortere keten van koolstofatomen. Je spijsvertering knipt al deze ketens in kleine stukjes. Die worden met de aanmaak van extra insuline in ons bloed opgenomen. Bepaalde producten zoals glucose- fructosestroop worden de ketens razendsnel in kleine stukjes geknipt. Glucose- fructosestroop is een spotgoedkope zoetstof en uiteraard erg populair bij  voedselfabrikanten. Die weten de aanwezigheid van glucose en fructosestroop uitstekend te verstoppen door andere benamingen op hun voedingslabels te plaatsen. Voedingsproducenten hebben de keuze uit meer dan 150 diverse benamingen voor glucose- fructosetroop. De meest gebruikte zijn sucrose, maltose, dextrose, lactose, galactose, fructose, sacharose, mout melasse en ga zomaar door.

Onstabiele bloedsuikerspiegel veroorzaakt suikerverslaving

Hoe meer suiker we eten hoe onstabieler onze bloedsuikerspiegel wordt. Dat werkt onze suikerverslaving in de hand.  Dit proces zorgt er namelijk voor dat we steeds meer suiker willen eten. Dat doet onze bloedsuikerspiegel razendsnel stijgen om daarna in hetzelfde tempo weer te dalen. Hoe lager onze bloedsuikerspiegel hoe groter onze trek in zoet. Wil je van je suikerverslaving af dan moet je in de eerste plaats je bloedsuikerspiegel stabiliseren.

Suikerverslaving en de gevolgen voor je gezondheid

diabetesSuiker is niet alleen een belangrijke oorzaak van overgewicht. Ze vergroten tegelijk je risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten, te veel ongezonde cholesterol, verstoorde hormonen, een slechte bloedcirculatie en doorbloeding, te veel vet in je bloed, hoge bloeddruk en diabetes. Suiker versnelt ook ons natuurlijk verouderingsproces waardoor onze huid snel veroudert met ouderdomsvlekjes, rimpels, kraaienpootjes en andere huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis tot gevolg.

Afkicken van je suikerverslaving

Steeds meer landgenoten willen dan ook af van hun suikerverslaving. In een gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon kan dat. Om van je suikerverslaving af te raken:

 • Eet je natuurlijk en vers: en dus geen kant en klare gerechten, diepvriesgerechten en bewerkte voeding
 • Beperk het gebruik van licht voeding en drank: die bevatten vaak meer suiker of toegevoegde vetten dan klassieke variant. Light producten krijgen dit label als ze minstens 30 procent minder suiker of vet bevatten
 • Gebruik plantaardige olie en zeker kokosolie. Het zorgt voor een snel en langdurig voldaan gevoel waardoor je minder eet
 • Geniet van wat je eet: afvallen moet aangenaam blijven. Eet een keer per week wat je graag lust. Zondigen mag
 • Eet bij iedere maaltijd veel eiwitten: maar vergeet daarbij de gezonde vetten en trage koolhydraten niet
 • Gebruik een natuurlijke suikervervanger zoals stevia
 • Breng je gerechten op smaak met verse kruiden en specerijen
 • Drink minstens 2,5 liter water per dag: dat zorgt voor een snel en langdurig verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer honger hebt

Suikerverslaving: Verborgen suikers zijn het gevaarlijkst

Deze verborgen suikers vind je vooral in snoep, koekjes, gebak en in chips maar ook in kant en klare ontbijtgranen en muesli, in geraffineerde (witte) deegwaren en in rijst. Maar zelfs in peulvruchten zoals erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijners, linzen, kikkererwten en honing vinden we relatief veel koolhydraten.


Avatar
Over Francois 81 Artikelen
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.