Linzen doen je bloedsuikerspiegel snel dalen en zijn geschikt voor diabetici

Linzen

Linzen zijn geen echte groenten maar peulvruchten. Ze maken deel uit van ieder gezond eetpatroon, zeker als je iets aan je gewicht wilt doen. Linzen barsten van hoogwaardige eiwitten en vele andere gezonde voedingsstoffen. Die hebben we nodig om dagelijks goed te functioneren.


Een andere belangrijk voordeel van linzen is ongetwijfeld dat het een hoge bloedsuikerspiegel snel kan doen dalen. Dat is vooral goed nieuws voor diabetici en voor iedereen die suikerziekte wilt voorkomen.

Wat doen linzen nog met onze gezondheid? 

Linzen hebben een hoge voedingswaarde en hebben dus heel wat gezonde voedingsstoffen aan boord zoals vitaminen: en vooral vitamine A, vitamine B1, B2, B6 en vitamine C en mineralen: zoals kalium, fosfor, magnesium, kalium, calcium, ijzer, koper en zink. Daarnaast zijn linzen ook rijk aan hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels

Ondanks hun hoge voedingswaarde eten we allemaal nog veel te weinig linzen. Omdat ze relatief veel vetten bevatten raden diëtisten ons aan wekelijks eenmaal peulvruchten of linzen te eten.

Andere peulvruchten die bijdragen tot een betere gezondheid zijn erwten  en bonen,  groentekiemen, mais, kapucijner, kikkererwten

Linzen

Alle peulvruchten bevatten zetmeel.

Bloedsuikerspiegel 

Onze bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose aan die opgelost is in ons bloed. Het wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l) en is afhankelijk van wat we eten. Voor we eten is onze bloedsuikerspiegel wat lager dan anderhalf uur na onze maaltijd. Op dat ogenblik komt er een hoeveelheid glucose in ons bloed terecht. Alle lichaamscellen gebruiken deze glucose als bron van energie.

Een hoge bloedsuikerspiegel

Ontstaat vaak geleidelijk. Dat kan al na enkele uren maar soms zijn er meerdere dagen voor nodig.

LinzenTijdig opsporen is niet zo eenvoudig. Op relatief korte tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel uitdroging veroorzaken. Bij patiënten met diabetestype 1 kunnen er ketonen worden gevormd die op hun beurt leiden tot verzuring van hun bloed. Als de bloedsuikerspiegel gedurende lange tijd te hoog blijven, vergroot het risico beschadiging van hart- en bloedvaten, nieren en ogen.

Een hoge bloedsuikerspiegel heeft meerdere oorzaken en vooral: Ongezond eten met te veel suikers en vetten, te veel eten, te veel insuline in je bloed, sommige aandoeningen, het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, veel dorst, veel plassen en snel vermoeidheid zonder aanwijsbare redenen zijn de belangrijkste symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij extreem hoge waarden kun je ook snel vermageren. Het probleem bij de het herkennen van een te hoge bloedsuikerspiegel is dat deze symptomen lang niet altijd voorkomen.

Linzen verlagen een hoge bloedsuikerspiegel

Er werd al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van een hoge bloedsuikerspiegel en de beste manieren om hem op een natuurlijke manier te verlagen.

LinzenDe resultaten van al deze onderzoeken leren ons dat bij het vervangen van aardappelen, geraffineerde witte deegwaren en rijst door linzen of andere peulvruchten onze bloedsuikerspiegel met gemiddeld 25 procent daalt.

Het vervangen van aardappelen door linzen en peulvruchten is goed voor een daling van maar liefst 35 procent.

Het linzen dieet voor een gezonde bloedsuikerspiegel

In dit dieet worden aardappelen, deegwaren en rijst vervangen door linzen. Peulvruchten vertragen onze spijsvertering en de afgifte van suikers en zetmeel in ons bloed. Dat zorgt uiteindelijk ook voor het verlagen van onze bloedsuikerspiegel. Het linzen dieet is ook uitstekend voor diabetici.

Het linzen dieet zorgt ook voor een:

 • Gezonde darmflora en helpt bij het Prikkelbare Darm Syndroom of PDS:

Dat hebben we vooral te danken aan de vele voedingsvezels in alle peulvruchten

 • Een kleiner risico op hart- en vaatziekten

Dankzij de aanwezigheid van magnesium en foliumzuur.

Langdurige verzadiging

Voedingsvezels houden onze eetlust onder controle waardoor we veel minder snel honger hebben en minder Linzeneten. Linzen veroorzaken ook geen piek in je bloedsuikerspiegel, zodat ze ook geschikt zijn voor diabetici. Alle peulvruchten zijn rijk aan oplosbare vezels en die zorgen op hun beurt voor een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang.

De voordelen van linzen op een rijtje:

 • Zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
 • Verkleinen het risico op darmpoliepen
 • Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
 • Verkleinen het risico op hart- en vaataandoeningen
 • Zijn uitstekend voor diabetici
 • Ze zijn een belangrijke bron van ijzer

Eet de juiste linzen

De ene soort linzen is duidelijk de andere niet. Rode en gele hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Je gebruikt ze best in soepen en puree. Groene linzen zijn stevig en worden niet ontvelt . Zo geniet je maximaal van al hun vele voordelen. Ze moeten niet geweekt worden. Je kunt ze dus meteen kort koken.

Hoe gebruik je linzen?

LinzenLinzen gebruik je niet alleen in soep maar verwerk je even goed in zelf gemaakte crumble, pasteitjes, groenteburger, kroketten en  puree…

Recept met linzen

Tabouleh van linzen en bieten

Tabouléh of is een salade uit de Libanese keuken. Het wordt als voorgerecht of bijgerecht gegeten. Het gerecht bestaat uit bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie met uien, bosui of sjalotten. Het geheel wordt overgoten met olijfolie en citroensap en vervolgens bestrooid met zout, peper en soms met kaneel.

Ingrediënten:

 • 400 gram groene linzen, uitgelekt
 • 400 gram bij  kikkererwten, uitgelekt en gespoeld
 • 2 citroenen
 • Enkele blaadjes  peterselie
 • Bieslook
 • 200 gram radijsjes
 • 2 rode, geschilde en in vier delen gesneden bieten
 • 1 in plakjes gesneden rode appel zonder klokhuis
 • 1 koffie- of theelepel gemalen komijn
 • 4 eetlepels olijfolie
 • Een pak van 250 gram quinoa
 • Verse munt

Bereiding:

 • Doe de kruiden, de radijsjes en rode biet in je blender en hak ze in kleine stukjes.
 • Roer de rest van de ingrediënten erdoor, voeg het citroensap beetje bij beetje toe om te proeven.
 • Garneer met fijn gehakte peterselie.

Linzen en peulvruchten horen thuis in ieder gezond en natuurlijk eetpatroon zoals dan van Richard Ridder, uitvoerig beschreven in zijn Afslank Receptenbijbel (Gratis Webinar).

Gezond vetpercentage

Avatar
Over Francois 81 Artikelen
Hallo, blij je hier te mogen ontmoeten. Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Ik hoop je hier nog vaak te mogen begroeten. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op leefnugezonder@yahoo.be.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.